Baseboll – en av de populäraste sporterna i Korea

Fotboll är generellt den populäraste sporten i världen och i Sverige, men i Korea finns det en annan sport som samlar lika stora massor. Man kan bland annat hitta flera koreanska spelare i den största ligan i USA. Vad pratar jag om? Baseboll såklart!

Baseboll kom först till Korea 1905 när en missionär vid namn Philip L. Gillett från USA startade det första laget, när det redan var en populär sport i Japan där den spreds under kriget. På 70-talet ökade populariteten bland folket och flera gick och hejade på de lokala lagen. 1982 skapades den koreanska baseboll-ligan med kända lag som Lotte Giants, Sammi Superstars, Samsung Lions m.fl. Nu är det fortfarande den största ligan i Korea med 9 lag som spelar.

Just nu är de regerande mästarna Samsung Lions, som har vunnit tre år i rad medan Doosan Bears (f.d. OB Bears) kom tvåa förra året. Det är väldigt vanligt att kändisar kastar det första kastet (eller ”pitch” på engelska), nästan alla idolgrupper har en medlem som har gjort det någon gång. En del övar mycket innan och Tiffany kastade för LA Dodgers, ett av de populäraste lagen i hela världen. Även Jessica kastade för ett lag i Korea och hennes kast blev snabbt en snackis på internet då hon kastade bollen rakt i marken.

2012 rapporterade den koreanska basebollföreningen att två år i rad så har matcherna samlat 6 miljoner åskådare under en säsong! Matcherna har ett medelvärde på 73 % fyllda säten, och 86 % för de ledande lagen. I Seoul hölls U-18 världsmästerskapet i baseboll 2012 med 12 lag från olika länder som deltog, så populariteten håller fortfarande i sig!korean baseball - 2

Sporten fick en ny boost när spelaren Park Chan Ho blev köpt av LA Dodgers från USA. Han är den asiatiska kastaren med flest vinster i hela världen och den första sydkoreanska spelaren i Major League Baseball i USA
(organisationen som har hand om den högsta nivån av professionell baseboll i USA). Sedan dess har han spelat i flera amerikanska lag som Texas Rangers, New York Mets, New York Yankees innan han avslutade sin karriär i 2012. Efter det har han gjort väg för många andra framgångsrika koreanska spelare i USA som Ryu Hyun-Jin, Chu Shin Soo och Bong Jung Keun.

Det är också vanligt att gå till en ”batting cage” på fritiden där det finns maskiner som skjuter ut bollar så man kan öva på baseboll. Det är för alla, så oroa dig inte om du inte är bra på baseboll alls – det är mest för skojs skull och det är inte så dyrt.

Ända sedan baseboll infördes i Korea har det fortsatt att locka människor. Sväng förbi en basebollmatch när du är i Korea och upplev den mäktiga lagstämningen på en fullsatt match i sista minuten!

Källor: 1, 2, 3, 4

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av