Svalkande sommarmat

Den koreanska sommaren kan vara riktigt varm, fuktig och outhärdlig. För att göra livet lite lättare har koreanerna med tiden kommit på många sätt att överleva, inte minst genom mat.

Naengmyeon och makguksu

1275698418241Naengmeyon (i Nordkorea kallat raengmyeon) kommer ursprungligen från området kring Pyongyang och Hamhung som idag är del av Nordkorea. Efter Koreakriget blev det riktigt populärt att äta kalla nudlar och naengmyeon spred sig över hela Korea.

Naengmyeon är gjort med långa handgjorda nudlar som serveras i en isig buljong tillsammans med olika grönsaker. Det kan vara lite jobbigt att äta på grund av de väldigt långa nudlarna, som symboliserar ett långt liv och god hälsa. Därför kan det vara en god idé att be om en sax när du beställer (om man inte är vidskeplig).

Naengmyeon brukar delas in i två grupper mul-naengmyeon och bibim-naengmyeon. Mul-naengmeon är en simpel variant som i princip bara är nudlar och buljong. I bibim-naengmyon tillsätter man mer kryddor och sås och serverar med kött och grönsaker.

I Gangwon-provinsen har man en egen variant på naengmyeon som heter makguksu. Då använder man bovete-nudlar i kött- eller grönsaksbuljong och sen varierar man ingredienserna utefter kundens smak och önskemål.

Under Joseondynastin ska naengmyeon ha varit speciellt omyckt av Kung Gojong (1852 – 1919). Kungen tyckte att det passade perfekt på kvällen eftersom det inte var så salt och kryddigt.

Oi muchim och oi naengguk

IMG_4436 2 (m)Oi muchim och oi naengguk är rätt lika varandra. Oi muchim är en banchan gjord på gurka, som läggs i en kryddig marinad. Oi naengguk är en kall gurksoppa som smakar väldigt likt oi muchim, fast lite mildare.

Båda, men speciellt oi naengguk, är underbara att svalka sig med i värmen. Soppan är lite kryddig med ett syrligt inslag tack vare vinägern. När man sen serverar den med isbitar i så känner man hur den svalkar från insidan ut (om man inte råkar hälla den över sig).

 

Samgyetang

Samgyetang är en rätt med en hel kyckling i varm buljong. Kycklingen är fylldginseng-chicken-soup med ris, jujube-dadlar, ginkonötter, vitlök och ginseng, därför kallas det ofta för ginseng-kyckling.

Trots att det är en varm rätt så är den populär att äta på sommaren. Detta kan förklaras med ordspråket ” 이열치열” (yi yeol chi yeol), för att slåss mot hettan behöver vi hetta. Man menar att vi på grund av det varma vädret förlorar vår aptit och ”inre värme” när vi svettas, och genom att äta samgyetang, som är så fylld på näring och energi, får vi tillbaka vår ”inre värme” och energi.

Samgyetang är speciellt populärt under de tre dagarna av boknal som är de allra varmaste dagarna på året.

Bingsu

Föreställ dig tryckande hetta och outhärdlig luftfuktighet när, som en hägring, ett berg med hyvlad is toppad med söta röda bönor, frukt och glass ställs framför dig på bordet. Då kanske det inte är så svårt att förstå varför bingsu är så populärt i Korea.

Det traditionella bingsun heter patbingsu och är toppad med en söt sammankokning av röda bönor, som är vanligt i koreanska sötsaker. Men nu är det vanligt med andra sorters bingsu också.

Du kan hitta bingsu i så gott som alla caféer under sommaren, och alla har sin speciella stil och smak. Vissa serverar den toppad med olika sorters frukt, andra med kakor eller kaffe och det finns de som är ännu galnare.

Ni har väl förresten inte missat den underbara reklamlåten Orange Caramel gjorde i början av sommaren?

Hwachae

2010062300220_0Hwachae är en sorts fruktbål som finns i många varianter. Egentligen kan man säga att det är ett grundrecept som antingen är med eller utan mjölk. Till det tillsätter sedan valfria frukter, växter, blommor eller sädesslag.

En vanlig variant är subak hwachae som görs på vattenmelon. Min favorit är att göra en med mjölk och jordgubbar. Glöm inte att servera med mycket is!

 

 

Knasig glass

koreaicecream4En sak jag verkligen saknar och minns från min barndom i Korea vara all knasig (och billig) glass. Kaffeglassen som jag trodde var en Calippo, den goda ljusgröna melonglassen, eller den fina melonglassen som verkligen ser ut som en skiva vattenmelon. Och de där frusna fiskarna med röda bönor i som jag aldrig riktigt vågade smaka, men blir sugen på nu. Ja, Korea har verkligen ett helt annat utbud av glass än Sverige.

Har ni någon rolig glass som ni har sett i Korea?

 

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
RunForest

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av