[RECEPT] Gungjung Tteokbbokki – Kungliga riskakor

När vi hör tteokbokki så tänker de flesta först och främst på den tteokbokki i stark sås som säljs i många gatustånd och butiker i dagens Korea. Sanningen är den att den ursprungliga tteokbokkin inte alls såg ut så, utan mer som det recept jag ska dela med mig av idag.

Tteokbokki var en del av det koreanska kungliga köket redan under Joseon dynastin (1392 – 1897). Då serverades den koreanska kungafamiljen riskakor tillagade i soja, eftersom chilin ännu inte hade gjort sitt inträde i Korea.

Därför är detta recept ett bra alternativ om man inte gillar den starka kryddiga gochujang-såsen, men ändå vill äta de underbara riskakorna.

Till 2 portioner behövs…

300 – 500 g Garaetteok (riskakor)DSC01322
1 dl strimlad morot
1 dl strimlad gullök eller 2 dl strimlad purjolök
2 dl valfri svamp
1 dl strimlad paprika (valfri färg)
1 dl strimlad zucchini
100g strimlat nötkött (kan tas bort för vegetariskt alternativ)

Såsen
1 tsk socker
3 msk Japansk eller Koreansk soja
1 klyfta vitlök
½ tsk sesamolja
1 tsk sesamfrö

 

Värm på en stekpanna eller en wokpanna med lite olja i.

Börja med att steka morötterna och köttet för de behöver lite längre tid.

TIPS! Marinera gärna köttet innan för mer smak. Använd till exempel Mrs Gray’s Bulgogimarinad.

DSC01328

När köttet är genomstekt tillsätt svamp, zucchini, lök och paprika. Rör om!

DSC01341

Medan allt steks, blanda ihop såsen.

Pressa eller hacka vitlöken och blanda ihop den med soja, socker, sesamolja och sesamfrön.

DSC01325

Häll i såsen och tillsätt riskakorna, garaetteok, och ca 1 dl vatten.

Se till att riskakorna är i såsen och stek tills de har mjuknat.

DSC01349

Lägg vackert upp det för servering eller ät direkt ur pannan, var försiktig bara så du inte bränner dig!

DSC01355

맛있게드세요!

 

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av