Ökad krigsretorik från Nordkorea inför Sydkoreas och USA:s kommande militärövningar

Nordkorea har ännu en gång trappat upp intensiteten i sin retorik, denna gång genom hot om att attackera både Vita Huset och Sydkoreas Blåa Hus om de fortföljer planen om samordnade militärövningar.

Sydkorea och USA kommer i mitten av den här månaden genomföra Ulchi-Freedom Guardian (UFG), en årlig, samordnad militärövning. Årets övning innehåller dock ett nytt element: en ”skräddarsydd avskräckningstrategi” för att hantera de ökande hoten från Kim Jong-un-regimen.

Nordkorea har som förväntat reagerat negativt mot övningen.

”Planen är en de facto deklaration av kärnvapenkrig” sa en nordkoreansk representant. ”Deras desperata inställning kan leda till en kollaps av de interkoreanska relationerna och föra den koreanska halvön till randen av ett kärnvapenkrig.”

En representant från Korean National Peace Committee sa även att ”alla deltagande nationer, militärbaser i Sydkorea och utomlands, Vita huset, Pentagon och Cheong Wa Dae (Blåa Huset, red anm) blir måltavlor för de nordkoreanska revolutionära arméns avancerade eldkraft om den militära övningen fortskrider”

Nordkorea varnade även att USA:s och Sydkoreas ”krigshetsare” inte bör missbedöma deras ” fredsälskande ansträngning och tålamod” utan stoppa denna invasionsrepetition. Varningen kom samtidigt som Nordkorea fortsatte provskjutningarna av sina kortdistansrobotar – den senaste nu i onsdags.

Förra årets övningar, som tog plats på våren, ledde till att Nordkorea skrotade vapenstilleståndet och istället satte sin militär stridsredo vid eventuell invasion. Man hotade även då med att attackera USA:s fastland, Hawaii och Guam, där USA har militärbaser, samt drog tillbaka sina 53 000 arbetare från Gaesongs industrikomplex, det enda ekonomiska samarbete Nord och Syd har tillsammans.

Cheong Seong-chang vid Sejong Institute menar på att Nordkoreas ökade skarpa retorik är en del av att ”sätta press på Syd att ge fler eftergifter i framtida interkoreanskt samröre”.

Källa: 1

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av