Nya missiltester för Nordkorea

Enligt sydkoreanska försvarsdepartementet avfyrade Nordkorea tre kortdistansmissiler strax innan påve Francis anlände till Seoul tidigare i veckan.

Missilerna ska enligt officiella källor ha avfyrats från flertalet ställen på Nordkoreas östkust och färdats 22 mil innan de slog ned i vattnet. Den sista missilen avfyrandes knappt en halvtimme innan påvens förväntade ankomstid. Detta är första gången sedan slutet av juli som Nordkorea avfyrat missiler, och då som svar på de militärövningar som genomfördes av USA och Sydkorea i närheten av gränsen.

Kim Inyong, en av Nordkoreas raketforskare uttalade sig ”Varföralla dagar på året, vars dagar är lika många som håret på en ko, väljer påven att komma till Sydkorea på samma dag hade vi planerat att testa våra raketer?”

Påvens besök är det första på 25 år och har planerats sedan mycket lång tid tillbaka. Cirka 10 % av den sydkoreanska befolkningen är katoliker, varav cirka 800 000 dök upp på den speciella mässan i centrala Seoul som genomfördes för att saligförklara 124 koreanska avlidna.

Källa: 1, 2, 3, 4, 5

 

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av