Nordkorea planerar deltagande i Asiatiska spelen

Nordkorea planerar fortfarande att delta i de Asiatiska spelen, trots att det inte finns någon överenskommelse med värdlandet. Detta är sjuttonde gången de Asiatiska spelen kommer gå av stapeln och sporterna som utövas är allt från tyngdlyftning till friidrott. Incheon i Sydkorea är huvudorten för tävlingarna, som kommer att hållas mellan den 19 september och 4 oktober. 

Den 17 juli diskuterades Nordkoreas deltagande vid ett förbestämt möte, där båda länderna fick ge sin syn på saken. Man lyckades dock inte komma överens, samtidigt som man inte kunde bestämma om ett nytt möte. En av punkterna som inte gick att komma överens om var vem som skulle stå för boendekostnaderna för Nordkoreas trupp. Efter mötet beskylls den sydkoreanska sidan av Nordkorea för att ha grillat dem med provocerande frågor om diverse kostnader och storleken på truppen.

Den sydkoreanska regeringen har inga planer på att ta frågan vidare, men förväntar sig inom kort ett nytt uttalande från den nordkoreanska sidan. Anledningen är att den nordkoreanska olympiska kommittén nyligen beslutade att skicka sina atleter till Sydkorea, detta trots de ouppklarade diskussionerna. Så här sa Kim Jong-un angående saken: ”Deltagande i de Asiatiska spelen kommer att vara en viktig möjlighet att förbättra relationerna och skingra misstron länderna emellan. Vi får inte låta den sportsliga tävlingen påverkas av politik.”

Huruvida de två länderna kommer att komma överens eller inte är fortfarande oklart. Anmälningen för hela truppen ska vara inlämnad senast 15 augusti.

Källor: 1, 2, 3Jan Isaksson

20-årig hockeyspelare som bor i Umeå. Vänner, familj och TV-serier är det som för närvarande fyller vardagen. Är för övrigt även en kpop fanatiker som älskar allt som har med Korea att göra.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av