Love Hotels

Du kanske har hört talas om ”love hotels” som nämns i vissa draman och artiklar. Men vad är det egentligen för något? Bara ett finare hotell? Och varför har det varit så många protester mot de här hotellen?

Love Hotels (러브호텔), även kända som love motels, är ett fenomen som har funnits sedan 30-talet i Thailand och som fick sitt namn på 60-talet i Japan. Det är helt enkelt ett vanligt hotell där man betalar per timme, vilket gör det optimalt för folk som vill ha avskildhet, ofta för sexuella aktiviteter.

love motel 2I mitten av 80-talet kunde man första gången se love hotels dyka upp i Korea. På grund av OS i Korea 1988 uppmuntrade myndigheterna att uppgradera hotell och affärer, vilket ledde till många nya företag. Ekonomin blomstrade efter OS och en del hotell började då ta betalt per timme, istället för per dag som det var i början. Det har både gått upp och ner för kärlekshotellen. Vid sent 90-tal, under den ekonomiska krisen, var det många protester mot hotellen samtidigt som prostitution förbjöds. Nu försöker love hotels ändra på sin image för att locka fler kunder. Det har länge varit tabu att prata om hotellen och 2010, när en turist tog bilder på olika hotell i Gwangju och publicerade dem i en tidning, blev det stort rabalder och folk anklagade tidningen för att visa en annan, ”sämre” sida av Korea.

De tidigare rosa neon-skyltarna som hängde utanför och skyltade med ”love” togs ner för att ta bort känslan av redlight-distrikt och prostitution. Det är numera anpassat till unga och äldre par som helt enkelt söker avskildhet. Hotellen används till och med av studenter som vill plugga ifred eller bara titta på en film när internet-caféerna och restaurangerna har stängt.

love motel 1Det finns flera områden i Seoul där det finns tätt med  hotell, som bland annat Teheranno i Gangnam, Nambu- terminalen och Bangi-stationen. Konkurrensen växer och  hotellen försöker alltid komma på fler idéer för att locka  kunder. Schampo, tvål och lotion erbjuds och kylarna är  fyllda med drickor medan rabattkuponger delas ut. Vattensängar och sexleksaker är borttagna för att passa  in med den nya imagen. Det anses inte vara passande  längre när 5-6 personer går till ett hotell bara för att  hänga och prata. Kostnaden är ungefär som att gå till ett café,  förutom att det är öppet hela natten, något som underlättar för ungdomar. I mitten av terminen är det  fullt överallt och det finns ofta en väntelista för hotellen.

Så om du vill uppleva något unikt kan du besöka ett love hotel för en natt. Många av dem har roliga och speciella teman som man ofta inte hittar i Sverige. Graffitti & hip hop-motellet i Seoul är ett av dem. Där kan du se graffitti på väggarna, en strippstång, karaoke och matchande möbler. Hotel Bobos i Suwon har flera rum med alla möjliga teman. Kanske ett fantasy-rum passar dig?

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6
RunForest

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av