Gwangbokjeol (Sydkoreas självständighetsdag)

Gwangbokjeol (광복절) är en av de viktigaste röda dagarna i en sydkoreansk kalender. Den 15 augusti, för 69 år sedan, drog Japan sig tillbaka och avslutade då andra världskriget. Denna dag firas även i England och USA. Samtidigt som världskriget tog slut blev Korea också fritt från japanskt styre. Tre år senare blev det en offentlig helgdag.

gwangbok jeol 2Om du besöker Seoul den 15 augusti kan du se fram emot parader, en uppvisning av koreanska flaggor och ceremonier. Det är också gratis att färdas med kollektivtrafiken. Även presidenten firar genom att besöka den årliga ceremonin på Sejong Center. På ceremonin spelas Gwangbokjeol-sången, skriven av Jeong Inbo, och presidenten håller tal. Även bilder på offer från andra världskriget visas upp och det finns olika uppträdanden att titta på. För att fortsätta med frihets-temat friges även vissa fängelsefångar som begått små brott. Komedifilmen ”Gwangbeokjeol Teuksa (Jail Breakers)”, med Cha Seung-Won och Sol Kyung-Gu i huvudrollerna, är baserad på detta koncept. Även ett drama har sänts för att fira Gwangbeokjeol, ”The Peak” med Shinhwas Kim Dong-Wan.

gwangbok jeol 3Alla hus uppmuntras att hissa den koreanska flaggan, som även kallas för ”Taegukgi”, för att hedra alla människor som kämpade för Koreas frihet. Även på google firas dagen med en ”doodle” (bilden på googles startsida), men den alternerar varje år mellan Gwangbokjeol och Indiens självständighetsdag som inträffar på samma datum.

Gwanbeokjeol är en viktig händelse för att fira självständigheten och samtidigt komma ihåg det dyra priset som många betalade för friheten. Om du har chansen att vara i Seoul under Gwangbeokjeol får du uppleva koreansk stolthet i sin renaste form.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6,
RunForest

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av