Utbrott av mässling i Nordkorea

Christopher de Bono, talesman för FN:s barnfond UNICEF, bekräftade i torsdags att Nordkorea för närvarande är drabbat av ett utbrott av mässling, sedan Radio Free Asia förra veckan rapporterat att flertalet barn avlidit från sjukdomen i närheten av Sinuiju på gränsen till Kina.

Utbrottet av mässling är för tillfället begränsat till Norra Pyongan provinsen på gränsen till Kina, men nordkoreanska myndigheter ska ha brustit i rapporteringen av sjukdomen till rätt instanser och landets Hälsodepartement ska först nästan en vecka efter ha vidtagit antiepidemiska åtgärder. Enligt en anonym källa till Radio Free Asia så har Sinuiju nu isolerats och reserestriktioner är utfärdade för området.

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som drabbar luftvägarna och är i Sverige mycket ovanlig tack vare att varje svenskt barn vaccineras vid 1 ½ respektive 12 års ålder. Det sprids i droppform via luften och är primärt en barnsjukdom. Obehandlad i vuxen ålder kan den leda till döden.

Nordkorea har inte bett om assistans att hantera situationen, men de Bono yttrade att om Nordkorea inkommer med en begäran så kommer UNICEF att ställa upp. 2007 genomförde UNICEF och Världshälsoorganisationen (WHO) en vaccinationskampanj på 16 miljoner nordkoreaner under ett större utbrott av mässlingen till en kostnad av nästan 50 miljoner SEK.

Källa: 1, 2, 3

 

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av