Japan häver sanktioner mot Nordkorea

Japan har meddelat att man ämnar att häva vissa sanktioner man idag har mot Nordkorea, detta efter samtal mellan de två länderna i Stockholm i maj i år.

Det var under tre dagar i maj som Japan och Nordkorea genomförde samtal sinsemellan för att diskutera frisläppandet av de japaner som kidnappades av den Nordkoreanska staten under 1970 och 1980-talet. Upphävandet av sanktioner mot Nordkorea kan dock innebära en betydligt svalare relation till Sydkorea. Läget mellan Sydkorea och Japan är redan frostigt med anledningen av konflikten om Liancourtöarna (kor: Dokdo, jap: Takeshima).

Sanktionerna som berörs avser bland annat förbudet för Nordkoreanska fartyg att gå in i japanska hamnar, samt vissa resesanktioner. Det gäller inte heller de sanktioner utfärdade av FN. Premiärminister Shinzo Abe meddelade till frisläppandet av de japanska fångarna att ”Det här är bara början. Vi kommer att göra allt vi kan för att nå en fullständig lösning i den här frågan.”

Trots att många förväntade sig att relationen med USA skulle försämras som konsekvens av upphävandet av sanktionerna, så har USA uttryckt sitt stöd till Japan att lösa frågan om kidnappningarna ”på ett transparent sätt” och att de har varit i nära kontakt med Tokyo.

Sydkorea i sin tur meddelade att man ser fram emot en lösning i frågan, men att det inte får underminera den internationella pressen på Nordkorea att avveckla sitt kärnvapen och missilprogram.

Källa: 1, 2

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av