Stockholm plats för toppmöte mellan Nordkorea och Japan

Representanter från Nordkorea och Japan träffades i Stockholm förra månaden för att försöka nå en lösning i de nordkoreanska kidnappningarna av japanska medborgare under 70 – och 80-talet.

140169213427_20140603Nordkoreanska kidnappningar av japanska, och även andra medborgare, skedde under en sex år lång period från 1977 till 1983. Syftet med kidnappningarna var att lära ut språk och kultur till nordkoreanska spioner, men även för att använda deras identiteter. Sjutton kidnappningar har bekräftats av japanska staten, medan Nordkorea enbart erkänt till tretton. Den nuvarande japanska premiärministern Shinzo Abe har upprepade gånger uttryckt sin önskan att lösa kidnappningsfrågan.

Det ämne som dock var mest i fokus i japansk och koreansk media var Nordkoreas vägran att ge upp sitt kärnvapen program. Den japanska tidningen Mainichi Shimbun citerade en nordkoreansk representant som närvarade vid diskussionerna i Stockholm där denna sa att ”kärnvapenutveckling och ekonomisk återhämtning är viktigast. Vi kommer absolut inte ge upp våra kärnvapen.”

Kabinettsekreterare Yoshihide Suga höll en presskonferens där han undvek kärnvapen frågan och enbart deklarerade att fokus i diskussionen är att ”uppnå en övergripande lösning för olika frågor som baseras Pyongyang-deklarationen från 2002, vilket inbegriper kidnappningar av japanska medborgare, kärnvapen och missiler, och fortsätta normalisering av diplomatiska förbindelser”. Trots detta ingår varken kärnvapen eller missiler i den överenskommelse som offentliggjordes den 29:e maj.

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av