Nordkorea rasar mot kommande FN-kontor i Sydkorea

Nordkorea uttryckte i onsdags stort missnöje mot Sydkorea och FN sedan de veckan innan offentliggjorde att Sydkorea accepterat FN:s begäran om att öppna ett så kallat tillfälligt fältkontor på sydkoreansk mark. Kontoret kommer att ha en enda uppgift: att bevaka brott mot mänskliga rättigheter i Nordkorea.

Nordkorea kallade beslutet för en ”oacceptabel politisk provokation”. I Rodong Sinmun, Nordkoreas främst tidning, anklagade man Sydkorea för att genom beslutet försöka förvärra konflikten mellan länderna.

FN valde Sydkorea som det mest passande landet för kontoret med anledning av dess närhet, språk och tillgång till offren av Nordkoreas brott. FN:s agerande är ett direkt resultat av den rapport som dess Commission of Inquiry (COI) publicerade tidigare i år, där det anklagade Nordkorea för ”systematiska, utbredda och grova kräkningar av mänskliga rättigheter” samt att dess ledare bör föras framför Internationella brottmålsdomstolen i Haag för dess brott mot mänskligheten. Efter att ha tagit del av rapporten rekommenderade den Internationella brottmålsdomstolen FN att etablera ett fältkontor för att övervaka brotten mot mänskliga rättigheter i Nordkorea och vidta åtgärder att öka förståelse för situationen i landet.

Fem till sex observatörer kommer att ha kontoret som bas när allt är klart. Ingen information har släppts om när kontoret förväntas vara i drift.

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av