Nordkorea kan ha ljugit om byggnadskollaps

Nyligen tagna satellitbilder av Nordkorea antyder att landet tidigare informerat omvärlden om inkorrekt datum för kollapsen av en byggnad i huvudstaden Pyongyang. Detta uppgav NK News, en webbsida som följer utvecklingen och aktuella händelser i landet.

Den 18 maj gick Nordkoreas statliga media ut med nyheten att ett lägenhetshus kollapsat fem dagar tidigare, den 13 maj, och att olyckan betecknades som allvarlig.

NK News ska ha tagit emot satellitbilder från den 17 maj, samma dag som räddningsoperationen i Pyongyang antagits vara avslutad.

”Om huset föll, som uttalat, den 13 maj, skulle det inte ha funnits tillräckligt med tid för de nordkoreanska myndigheterna att genomföra en omfattande räddnings- och röjningsoperation och vara klara med allt 17 maj,” uttalade sig två ingenjörsexperter på sidan.

Bilderna visade också att reparationer dessutom skulle kunna ha utförts på närliggande byggnader, vilket ytterligare ökar tvivlen kring Nordkoreas påstådda fyradagars-räddningsoperation.

Enligt NK News tyder detta på att kollapsen av byggnaden antingen skedde långt innan det uttalade datumet, eller att en alltför snabb räddningsoperation utfördes av myndigheterna.

NK News analytiker John Grisafi säger att Nordkorea medvetet kan ha försenat en rapportering av incidenten, på grund av hur de kritiserat Seoul för hanteringen av den kapsejsade Sewol-färjan.

Enligt sydkoreanska myndigheter bodde det uppemot 100 familjer i lägenhetsbyggnaden, och många personer omkom i kollapsen.

Källa: 1

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av