Vegetarian eller vegan i Sydkorea

I Sydkorea äter man mycket grönsaker med alla banchan, men de älskar verkligen sitt kött. Det är inte utan anledning att Korean BBQ har blivit världskänt. Därför kan det vara svårt att resa i Sydkorea som vegetarian.

Är du pescetarian, alltså att du inte äter kött men tycker det går bra med fisk och skaldjur, så finns det gott om maträtter. Sydkorea, med sin långa kust, använder mycket fisk och skaldjur av alla dess slag i sitt kök. Åk gärna till någon av fiskmarknaderna där du kan få din färskt inköpta fisk tillagad på plats, mitt framför ögonen.

veg1Vegetarianer är inte speciellt vanligt i Sydkorea, som har ökat sin köttförbrukning med 7 kg per person på 33 år. Enligt officiella siffror äter endast ca 1 % av befolkningen vegetarisk kost. Eftersom det är så ovanligt blir ofta personalen i restauranger ställda när man ber om ett vegetariskt alternativ och det är inte alltid de kan hjälpa dig.

Även om det finns gott om vegetariska banchan så får man se upp. Det är inte alls ovanligt att fisk- eller ostronsås i dem. Man ska också vara uppmärksam med soppor och grytor. Även om de verkar vara vegetariska så är det inte ovanligt att kött- eller anjovisbuljong används som bas.

Därför är det viktigt att man har lite kunskaper om det koreanska köket och vilka rätter som kan vara en fälla. Ta till exempel kimchin som serveras vid i princip varje måltid, den innehåller ofta antingen såser eller buljonger av fisk eller skaldjur och i vissa fall även kött.

Men räds inte, tröttnar ni på att äta ris och banchan eller inte vill var i Korea utan att utforska det koreanska köket (som ni verkligen borde göra) så går det hitta vegetarisk mat. Med lite efterforskning och ett skarpt öga så kan man hitta restauranger som serverar vegetarisk och vegansk mat, men man kan behöva en rejäl dos tålamod.

Att klara sig som vegan i Sydkorea kan också vara problematiskt. Trots att veganism i sig inte är främmande, då det är den kost de buddhistiska munkarna följer, så verkar det inte vara ett begrepp som koreanerna är direkt bekanta med. För att vara säker på att du får rätt mat så måste du i princip kunna tala koreanska, och även då kan det vara svårt. Det finns buddhistiska resauranger lite här och där som serverar vegansk kost, så håll ögonen öppna!

 

Tips

  • Skapa en lista med fraser som du kan ha till hjälp när du ska beställa mat
  • Läs på om den koreanska maten. Vad brukar gå bra och vilka fällor finns?
  • Går det inte bra med matjakten? Gå då till Loving Hut, en kedja som bara serverar vegansk mat.
  • Be en snäll människa att skriva en lapp på koreanska där det står vad du inte äter, t.ex. kött, fågel, fisk, mejeriprodukter och ägg. Använd sen denna lapp och visa den i restaurangen och du kommer kanske få något helt underbart att äta!

Har du några tips eller har du stött på svårigheter med detta när du har varit i Korea? Hör gärna av dig, då vi alltid vill utveckla våra kunskaper inom området! 

 

Bra fraser

Jag är vegetarianveg3

저는채식주의자입니다

Jeoneun chaeshikjooeeja imnida

Vilkarätter är vegetariska?

요리중어떤것이채식요리입니까?

Yori jung eotteon geosi chaesik yori imnikka?

Jag är vegan.

저는비건채식주의자입니다

Jeoneun Bigeon Chaesikjuuija imnida

Kan du göra denna rätt vegetarisk (vegansk)?

혹시이요리를 (비건) 채식주의자용으로만들어주실수있나요?

Hoksi i yorireul (bigeon) chaesikjuuijayongeuro mandeureo jusil su innayo?

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av