Tre varningsskott skjutna mot Nordkoreanska båtar

Under tisdagseftermiddagen lokal tid sköts tre varningsskott av den Sydkoreanska flottan mot Nordkoreanska patrullbåtar. Anledningen var att de tre patrullbåtarna korsade sjöfartsgränsen mellan Nord- och Sydkorea i Gula Havet, enligt en tjänsteman vid det Sydkoreanska försvarsministeriet. De Nordkoreanska båtarna återvände till den norra sidan av gränsen, efter att ett Sydkoreanskt örlogsfartyg avfyrat tio varningsskott.

Sjöfartsgränsen, känd som Norra gränslinjen (Northern Limit Line, NLL, red. anm.), sträcker sig från västkusten på halvön ut i Gula Havet, och markerar gränsen mellan de två grannländerna. Gränsen sattes av Förenta Nationerna (FN) efter Koreakriget, men Nordkorea vägrar erkänna att denna gräns existerar.

Flertalet incidenter har skett kring gränsen genom tiderna, den allra senaste hände tidigare i år då Nord- och Sydkorea utväxlade eld, dagen efter att Nordkorea varnat om att de skulle utföra kärnvapentester. Anledningen till att man sköt mot Nordkorea denna gång var för att ett antal Nordkoreanska skott hade hamnat i Sydkoreansk vatten, vilket ledde till att länderna utväxlade hundratals skott innan det hela lugnade ner sig. Vid frågan om varför Sydkorea valde att skjuta tillbaka, svarade talmannen för försvarsministeriet ”Vi skjuter inte på Nordkorea, vi skjuter bara i havet.”.

Källor: 1, 2

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av