Flerfamiljshus kollapsade i Nordkoreanska Pyongyang

Ett flerfamiljshus under konstruktion kollapsade i distriktet Pyongchon i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Olyckan ska ha inträffat den 13 maj och antalet döda är ännu okänt, men upp till 92 hushåll kan ha bott i byggnaden när raset inträffade. Olyckan ska ha klassats av Nordkoreas ämbetsmän som ”allvarlig”.

Enligt den Nordkoreanska nyhetsbyrån ska olyckan ha skett på grund av att byggnaden ännu inte var färdigkonstruerad och på grund av bristningar i kontroller och säkerhet från tjänstemännens sida.  Ett akutteam var på plats för att ta hand om överlevande och skadade kort efter olyckan, och Nordkoreanska ämbetsmän ankom senare för att möta de sörjande familjerna till de människor som dödats eller ännu är saknade. Ämbetsmännen bad även om ursäkt för olyckan som skett, bland andra fanns ministern Choe Pu-il, officeren Sonu Hyong-chol och ordförande för Pyongyang City People’s Committee Cha Hui-rim på plats.

¾ÆÆÄÆ® ºØ±«»ç°í »ç°úÇÏ´Â ÝÁ °£ºÎ

Att Nordkorea öppet berättar om händelser i landet är mycket ovanligare, och än mer ovanligt är att högt rankade ämbetsmän ber om ursäkt offentligt. Enligt nyhetsbyrån ska Nordkoreanske ledaren Kim Jong-un ha suttit uppe hela natten efter olyckan för att dirigera sina ämbetsmän och den Nordkoreanska militären att skynda sig till platsen för olyckan för att hjälpa till, och låtit alla andra affärer vänta.

Det är inte ovanligt att man i Nordkorea flyttar in i en byggnad innan byggnaden är färdigkonstruerad, enligt en tjänsteman i den Sydkoreanska regeringen. Sydkorea övervägde under måndagen att sända ett meddelande med kondoleanser till den Nordkoreanska regeringen och folket, men det slutgiltiga beslutets avvaktas ännu av Röda Korset, som fått i uppdrag att göra en lämplig bedömning av situationen.

Källor: 1, 2, 3

1 Comment

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av