KBO startade 29 mars

Högsta baseball-ligan i Korea startade den 29e mars med matcher för åtta av nio lag, endast NC Dinos stod över. Ligan kommer år 2014 att innehålla nio lag som möts sexton gånger  sinsemellan. Detta resulterar i hela 128 matcher per lag under grundserien. Det är dock sista året som det är 9 lag med i serien. Från och med nästa år kommer nämligen KT Wiz från Suwon att ansluta sig till ligan.

Alla lagen ägs av olika företag, som de får deras lagnamn från. Det kan därför hända att lag byter namn då de tas över av ett nytt företag.

Det finns tre lag som spelar sina hemmamatcher i Seoul, varav två lag, Doosan Bears, (tidigare känt som OB Bears, med  hemmaplan i Daejun fram till 1984)  och LG Twins delar på Jamsil Baseball-Stadium. Det tredje laget från Seoul är Nexen Heroes.

Annars är lagen väl utspridda över hela Korea, förutom i de nordöstra delarna.

Hanwha Eagles, som spelar sina hemmamatcher i Daejun, har endast lyckats vinna serien en gång, år 1999. Laget byte namn från Binggrae Eagles till Hanwha Eagles 1993.  Kia Tigers, som spelar hemma i Gwangju, är det mest framgångsrika laget med sina tio vinster. De har dock endast vunnit en gång, 2009, sedan laget bytte ägare från Haitai till Kia år 2001. Det enda laget som är från Busan heter Lotte Giants. De gick med i högsta ligan 1982, vilket gör dem till ett av de fem aktiva lagen som har varit med sedan första säsongen. Det yngsta laget i serien är NC Dinos, som anslöt till ligan förra året, då de lyckades med att placera sig på en sjunde plats. Samsung Lions från Daegu, har lyckats med att vinna serien tre år i rad och har totalt vunnit serien 6 gånger. Laget är ett av de fem lagen som har varit med sedan starten och är det enda av dessa fem som inte har bytt namn. SK Wyverns från Incheon ägs av storföretaget SK Telecom och har lyckats vinna tre titlar.

Korean-baseball

 

Regerande mästarna Samsjung Lions förlorade sin första match i år mot laget som har flest titlar, nämligen Kia Tigers. Förutom den matchen spelades även  ett Seoul-derby mellan Doosan Bears och LG Twins som Doosan Bears vann.

Matchen mellan Lotte Giants och Hanwha Eagles blev uppskjuten. Nexen Heroes slog SK Wyverns.

Baseball är en av de populäraste sporterna i Korea tillsammans med bland annat fotboll och basket. Det koreanska baseball-landslaget räknas som ett av de bästa landslagen i världen och har till exempel. vunnit ett OS-Guld i Peking 2008. Flera koreanska spelare har fått chansen att åka över till USA och spela i MLB (Major League Baseball). Den mest kända koreanska spelaren just nu, som spelar i MLB, är förmodligen Ryu Hyun-Jin som spelar för LA Dodgers. Han är väldigt populär hemma i Korea.

 

Källa: 1, 2, 3, 4, 5, 6

1 Comment

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av