[RECEPT] Udon know if you don’t try

Udon är en sorts nudlar som är vanliga i det Koreanska och Japanska köket. De är gjorda av en välknådad vetedeg som sedan görs till tjocka tuggvänliga nudlar.  Oftast serveras Udon med en mild buljong och toppas med olika grönsaker och annat gott. En vanlig ingrediens är räk-tempura, friterade räkor doppade i frityrsmet.

SAMSUNG CSC

Ingredienserna i udonsoppan varierar efter säsong och geografiskt område, därför att det en perfekt möjlighet att experimentera fram sin egen favoritkombination. Ta bort det du inte gillar och lägg till det du älskar, eller använd det som råkar finnas i skafferiet för tillfället.

Det du bör veta när du letar efter udon i din butik är att de ofta är färska, det vill säga att de inte är torkade som många andra nudlar. De är ofta vakuumpackade i portionspåsar och man kan ofta se de tjocka och vita nudlarna genom förpackningen.

Här kommer ett udonrecept som jag själv inte var så förtjust i på grund av den neutrala smaken, men det betyder inte att du inte borde prova det. Udon know if you don’t try…

 

SAMSUNG CSC

För en stor portion behövs…

3 dl vatten
1,5 dl strimlade morötter
1,5 dl strimlad zucchini
1,5 dl skivad svamp
1 dl strimlad purjlök
1 msk hackad vitlök
2 msk deonjang (sojabönspasta)
1 msk gochugaru (chilipulver)
1 paket Udonnudlar
(buljong)

 

Koka upp vattnet och förbered dina grönsaker.

När vattnet kokar börjar du att lägga i de grönsakerna som har lite längre tillagningstid, i detta fall morötter och vitlök.

SAMSUNG CSC

Det är viktigt att du lägger i ingredienserna i ordning efter hur lång tid de tar att tillreda, med de som tar längst tid först. Därför fortsätter jag med svamp (eftersom jag fuskade och använde frusen).

Sedan rör jag ner deonjang i vattnet. Man kan få röra runt tag innan deonjangen har löst upp sig och vattnet får en ljusbrun färg.

SAMSUNG CSC

Nu börjar vi närma oss målsnöret och det är dags för de ingredienser som bara ska kokas upp lite snabbt, purjolök och zucchini.

Sist men inte minst lägger du i udonnudlarna och smaksätter med gochugaru. Udonnudlarna är redan mjuka och ska i princip bara värmas upp.

SAMSUNG CSC

Nu är det bara att hälla upp allt i en skål.

Jag dekorerar min med lite rostad kim (sjögräs) och rostade sesamfrön.

SAMSUNG CSC

Ät och njut!

맛있게 드세요!

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av