Tistelsvinds Kimchi (hot)

Jag gillar kimchi, det ska jag inte sticka under stolen med. Problemet med att vara kimchi-älskande svensk är att utbudet av kimchi är väldigt begränsat. Du kanske har en en välsorterad asiatisk butik i din omgivning?  Där kan man hitta importerad kimchi av olika slag. Alternativet är att du har en sån tur att det finns i din lokala mataffär!

SAMSUNG CSC
Kimchi – kryddiga grönsaker (hot)

Så vitt jag vet så finns det bara ett företag som producerar kimchi i Sverige. Tistelvind har sitt säte i Boxholm,  där de odlar ekologiska grönsaker som de sedan mjölksyrar. Två av deras produkter är Kimchi hot och Kimchi medium. Jag har varit sugen på att testa denna svenska kimchi, men har inte lyckats hitta den förrän nyligen. Av en ren slump hittade jag den plötsligt när jag var och handlade tillsammans med en vän på ICA Supermarket Söder i Malmö. Självklart så följde en burk med hem.

Väl hemma öppnar jag burken och slås jag av en underbar syrlig doft, det är ett gott tecken. Grönsakerna är väldigt småstrimlade, vilket gör det svårt för mig som helst äter med pinnar, men är passande om man vill använda den som en västerländsk sidorätt eller ingrediens.

Innehåll: Savojkål, morot, daikonrädisa, lök, vitlök, ingefära, chilipeppar och havssalt.
Innehåll: Savojkål, morot, daikonrädisa, lök, vitlök, ingefära, chilipeppar och havssalt.

En sak som slog mig redan när jag såg burken i butiken var färgen. Den saknade kimchins
karakteristiska röd-orange färg och jag började bli tveksam på om det verkligen fanns någon chili i. När jag smakade på kimchin blev jag ännu mer fundersam på var chilin hade tagit vägen. På burken står det hot och det är väl inte hur jag hade klassificerat den. Nu har jag ganska härdade smaklökar och äter mycket stark mat, men detta liknade mer surkål än kimchi på det planet. Bortsett får bristen på hetta och chili så gillar jag smaken, den har en bra syra och en bra bas-ton. Något som jag verkligen gillar är grönsakernas konsistens, den ligger sådär perfekt mellan krispigt och lagrat. 

Jag tycker att du ska testa Tistelvinds kimchi om du har möjlighet, men förvänta dig ingen traditionell koreansk kimchi-upplevelse. Detta är lite av en nybörjar-kimchi, inte så stark och ganska frisk. Jag tycker att den är ett bra komplement till kött och jag tror verkligen att den kommer den till sin rätt i sommar, när grillarna kommer fram (fast då är min uppäten sen länge).

Besök gärna Tistelvind.se för mer information.

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

2 Comments
  1. Det är ett problem för en som aldrig ätit Kimchi, om man skulle lyckas hitta något som sälj som ”Kimchi” vet man ändå inte om det verkligen smakar som det ska och risken är att man testar och får fel uppfattning över hur Kimchi smakar.

    1. Det är jättesvårt, men sen samtidigt finns det oändligt många variationer på kimchin. Man får testa sig fram och inte avskräckas efter första försöket, det finns helt underbar kimchi och också den som man lika gärna kan hoppa över =)

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av