Japansk professor protesterar mot konservatism och rasism i Japan

Att den japanska rasismen mot koreaner skapar rubriker i Sydkorea är ingenting nytt. Men nu sätter den japanske professorn Sakurai Nobuhide ner foten mot rasismen.

Det var i maj 2013 som professor Nobuhide på egen hand började protestera mot de rasistiska kampanjer som den japanska nationalistiska organisationen Zaitokukai driver. Organisationen, grundad 2007, har öppet krävt att det speciella uppehållstillståndet, som getts till koreaner kvarboende i Japan efter andra världskriget, ska avskaffas. De har även hotat med att döda koreaner som bor och studerar i Japan. Nobuhide anser att kraven på avskaffningen av uppehållstillstånden är grunden till anti-Korea-vågen som just nu växer i landet.

Sedan november har Nobuhide och fyra av hans studenter anordnat protester varje lördag i centrala Seoul. De visar upp skyltar med budskap som ”Seoul mot rasism”, ”Vi opponerar oss mot den anti-Korea-kampanjen som drivs av Zaitokukai” och ”Låt oss komma överens”.

Under protesterna delar professorn ut flygblad och mandariner till folk som passerar. Flygbladen, som är skrivna på fyra olika språk, inklusive koreanska och japanska, är tänkta att höja medvetenheten hos folket om de rasistiska kampanjer som just nu pågår i Japan. En del passerar med förolämpningar som ”Jjokbari (koreansk slang för en person av japansk härkomst. Bokstavligen: grisfötter), åk hem till ditt land”, andra ser den japanske professorn och hans protester som en glimt av ljus i mörkret.

På grund av den ökande aggressiviteten i Zaitokukais retorik bestämde sig professor Nobuhide för att ge sig ut på gatorna i protest. Han säger att den högerextrema organisationen vill döda koreaner i Japan, och är ett hot mot de koreaner som bor eller studerar i landet. Fortsättningsvis berättar han att konservatismen var marginellt liten för trettio år sedan, men att grupperna blev större ju mer den japanska ekonomin sjönk. De ville försöka att höja den japanska nationalistiska stoltheten. Han avslutar med att säga att Zaitokukais påståenden är liktydliga med rasism, och att rasism är ett bevis på socialt missnöje i det japanska samhället.

Källa artikel: 1, 2

1 Comment
  1. Jag är otroligt imponerad – den här mannen och hans studenter är otroligt starka och modiga för att de vågar gå emot vad som verkar vara en s k ”trend” i Japan. Jag hoppas att fler går med i protesterna och visar sitt missnöje mot denna oacceptabla rasism

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av