Återförening av nord- och sydkoreanska familjer

Familjer och släktingar som skilts åt av uppdelningen av Korea kommer få träffas mellan 20 och 25 februari. Detta blir den första återföreningen mellan nord- och sydkoreaner sedan oktober 2010.

Den planerade återföreningen var egentligen tänkt att ske redan i september förra året, men Nordkorea meddelade plötsligt att den stoppats på grund av Sydkoreas fientliga inställning mot dem. I början av februari hotade Nordkorea med att ställa in även denna återförening då sydkoreansk media framställt Kim Jong-un i dålig dager, och för att Sydkorea tänkt genomföra sina planerade militärövningar tillsammans med USA. Därför har många varit osäkra på om återföreningarna verkligen kommer bli av den här gången, men trots allt detta kom båda länderna så sent som 12 februari överens om att återföreningen ska ske utan förhinder.

Från 20 till 22 februari kommer sammanlagt 145 sydkoreaner träffa 180 släktingar från nordsidan, och från 23 till 25 februari kommer 88 nordkoreaner träffa sammanlagt 372 släktingar från sydsidan. De kommer träffas på en semesterort i Mount Kumgang i Nordkorea, nära gränsen mot Sydkorea.

Runt 71 000 sydkoreaner finns på listan för att få träffa släktingar. Återföreningar av det här slaget har skett sedan år 2000, men då bara ett hundratal får chansen varje gång, och då personerna blir allt äldre och avlider, är sorgen stor bland de splittrade familjerna.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Susanna Karppinen

Moderedaktör

1 Comment
  1. Jag får tårar i ögonen när jag läser detta. Jag önskar verkligen att läget på den koreanska halvön var mycket bättre så att familjer slapp lida på detta sätt

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av