[RECEPT] Hoddeok – det snabba sättet

Det kalla vintervädret drar in över Sverige och varför inte mysa till det med en söt och rykande varm Hoddeok?

Hoddeok är en populär streetfood som gärna äts på vintern. Det ser nästan ut som en pannkaka, men är mer som ett gott bröd fyllt med söt fyllning. Ofta består fyllningen av karamelliserat socker, nötter och kanel, men det finns en rad olika sorter. På senare tid har även varianter med mer matigt innehåll utvecklats, så det finns något för alla smaker.

Detta recept är en snabbvariant utan jäst. Perfekt när man är sugen och inte orkar vänta på jästiden.

För att göra 6 stycken riktigt goda Hoddeoks behöver du:

Degen:SONY DSC
Ca 7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk socker
2,5 dl mjölk

Fyllning:
4 msk farinsocker
2 msk vitt socker
1 msk kanel
1 msk linfrö
1 msk rostade sesamfrö
½ dl mandel
½ dl valnötter

Matolja eller annan smaklös olja till stekningen

Börja först med degen. Den måste vila och blir på detta sätt nästan klar när du har blandat ihop fyllningen.

Blanda ihop ingredienserna till degen,  börja först med de torra och tillsätt sen de våta. När du har blandat ihop allt så rullar du den till en stor boll och låter den vila under en handduk i ca 15 min.

SONY DSC

Medan degen vilar så är det tillfälle att börja med fyllningen.

Hacka mandlarna och valnötterna lite lätt, inte för fint, för då försvinner känslan att ”ha lite att tugga på”.

Lägg nötterna i en bunke tillsammans med sesamfrön, linfrö, vitt socker, farin socker och kanel.

SONY DSC  SONY DSC

Nu är det dags att ge sig på degen igen. Knåda degen en gång till och dela den sedan i sex lika stora degknyten.

Ta ett av de små knytena och platta ut det. Lägg det sedan i din handflata så att det blir som en liten skål.

SONY DSC

Fyll ”skålen” med ca en matsked (eller lite mer) av fyllningen. Tryck ner med skeden så allt ligger bra på plats mitt på degen.

SONY DSC SONY DSC

För sedan ihop degkanten på varsin sida av ”skålen” och knip ihop dem. Fortsätt så tills hela ”skålen” är förslutet som en liten boll. Var noga med att bollen är tätt försluten, annars rinner fyllningen ut och har lätt för att bli bränd.

SONY DSC SONY DSC

När du har gjort alla din Hoddeok-bollar så är det dags att steka dem.

Täck botten av en stekpanna med olja och sätt den på medelhög värme. När oljan är varm lägger du i din hoddeok-boll i pannan. Låt den steka i ca 30 sekunder innan du vänder på den. När du har vänt på den trycker du ner och plattar till bollen med en stekspade. Ovansidan kommer få något som ser ut som en gloria.

Låt steka tills den är gyllene brun innan du vänder den igen för att steka den andra sidan till samma färg.

SONY DSC SONY DSC

Va försiktig när ni hugger in i hoddeoken, den är väldigt varm. Vänta gärna en liten stund innan ni smakar!

맛있게 드세요!

(Extra tack till Johanna för hjälpen med tillagningen!)

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

3 Comments

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av