Koreas stora järnvägsstrejk

Efter tre veckor är nu den längsta järnvägsstrejken i Sydkoreas historia över.

Det var den 9 december som över 8 700 fackanslutna järnvägsanställda gick ut i strejk. Protesten kom i samband med att det statligt ägda Korea Railroad Corporation (Korail) höll på att besluta om att skapa ett delvis privatägt dotterbolag för att driva en ny snabbtågslinje. Fackföreningen Korean Railway Workers’ Union (KRWU) menar att detta är statens sätt att smygstarta en privatisering av hela järnvägen, vilket skulle leda till höjda priser och kraftig nedskärning av personal. Både Korail och presidenten hävdar att det är ett missförstånd, och att det inte finns några planer på en privatisering.

Eftersom strejken, enligt staten, inte kunde rättfärdigas meddelade man snart att den var olaglig, och att över 4 300 anställda som medverkade i strejken skulle stängas av från sina jobb, och senare också avskedas om de inte återvände till jobbet. Detta ansåg KRWU vara ytterligare ett övertramp från Korail, och strejken intensifierades.

Strejken har påverkat både frakt- och persontrafik i stor utsträckning, och personalen som plockats in för att ersätta de ordinarie järnvägsanställda har bland annat sagts orsaka olyckor och andra driftstopp. Korail menar att det är de strejkande fackmedlemmarna som egentligen orsakat olyckorna, medan KRWU menar att Korail i panik medvetet nyanställt för oerfaren personal.

Polisen ingriper

När strejken gick in på sin andra vecka gjorde polisen razzior i flera av KRWUs kontor, både i Seoul och runt om i Korea. Motivet var dels att säkra bevis på att strejken var olaglig, och dels att arrestera fackliga ledare.

På den elfte dagen, 20 december, samlades runt 10 000 demonstranter vid Seoul Station för att protestera mot statens beslut att godkänna skapandet av ett nytt dotterbolag. Samma dag meddelade Korail att strejken dittills inneburit en ekonomisk förlust på 7,7 miljarder won (drygt 48 miljoner kronor) för företaget, som de vill ha ersättning för från ledarna i fackföreningen.

Den 22 december stormade runt 5 000 poliser Korean Confederation of Trade Unions (KCTU) högkvarter på jakt efter KRWU-ledare som inte hittats trots utstående arresteringsorder. Polisen bröt ner ytterdörren, slog sönder fönster och sprejade tårgas mot personerna som befann sig på plats för att protestera mot tilltaget. Drygt 130 personer, bland dem fackmedlemmar och politiker, häktades för att ha förhindrat polisarbete. Personerna polisen letade efter befann sig dock inte längre i byggnaden.

Polisrazzian mot KCTU kritiserades starkt för övervåld och meningslöshet, speciellt då man saknat tillstånd för husrannsakan. Amnesty International fördömde ingreppet och menade att man brutit mot bland annat de mänskliga rättigheterna. Amnesty International uppmanade också den koreanska staten att släppa samtliga åtal mot de fackanslutna arbetarna.

Försök till medling

En av de efterlysta fackledarna, Park Tae-man, hade flytt till Jogye-tempel i centrala Seoul. Hundratals poliser omringade templet men lät bli att gå in. Buddhisttemplet har tidigare fungerat som en fristad för efterlysta ledare av arbetarrörelser, och myndigheter anses inte ha rätt att ge sig in i templet.

Park Tae-man höll en presskonferens i templet, och bad buddhistmunkarna medla mellan facket och staten. Korails VD Choi Yeon-hye kom senare till ett möte arrangerat av templet, men trots ytterligare ett möte direkt efteråt kunde parterna inte komma överens. Därefter meddelade Korail, den 28 december, att samtliga anställda som inte återgår till arbetet innan midnatt skulle antas ovilliga att någonsin komma tillbaka. KRWU svarade att man inte hade för avsikt att avblåsa strejken så länge Korail och staten inte är villiga att diskutera alternativ till det planerade dotterbolaget.

Myndigheterna godkände Korails planer för dotterbolaget redan 27 december, varpå massiva protester och strejker anordnade av andra fackföreningar och grupper genomfördes under lördagen 28 december. Runt 100 000 människor beräknas ha samlats utanför stadshuset samt på gator och torg, men polisen hävdar att det i själva verket bara var runt 20 000. Antalet kravallpoliser som skickades ut uppgavs vara 13 000.

Under söndagen 29 december träffades parterna igen, och den här gången kom man överens om att skapa en kommitté i syfte att säkerställa att järnvägen inte kommer privatiseras i framtiden. Kommittén består av politiker från både ledande Saenuri-partiet och oppositionspartiet Democratic Party, och bildades officiellt redan 30 december. De strejkande järnvägsarbetarna kunde därefter återvända till jobbet den 31 december. Åtalen mot fackledarna för den olagliga strejken kommer dock stå fast och utredas.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16,
17, 18, 19, 20, 21, 22, 23

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av