Koreanskt nyår!

Några veckor efter att vi firar nyår i Sverige så ser många i Korea fram emot det koreanska nyåret (Seollal, 설날). Precis som i flera andra länder i världen så firas nyår i Korea inte den 31 december, utan på ett annat datum, samtidigt som bl.a. Kina och Vietnam. Dessa länders nyår firas den första dagen på deras månkalender, en kalender som bygger på månens olika faser. Seollal infaller oftast vid den andra nymånen efter vintersolståndet. Datumet är således olika varje år, och i år så var det den 31 januari! Det är en mycket betydelsefull högtid och under de tre helgdagarna så tar många chansen och besöker sina hemstäder. Koreanskt nyår har firats länge, de tidigaste vittnesmålen om Seollal är från runt år 700 och kommer från Kina.

Att förbereda högtiden kräver mycket tid och ansträngning. Precis som under ”Chuseok” så beställer folk biljetter hem, förbereder maträtter och handlar presenter till sina föräldrar. Några av de mest populära presenterna är ginseng, hälsoprodukter, honung, torkad frukt, men även badrumsprodukter. På grund av att så många människor åker hem under Seollal så kan en resa som normalt tar två timmar lätt ta fyra timmar. Nästan alla tågbiljetter blir utsålda redan den dagen som de släpps, då tåg är den lättaste metoden att ta sig hem med. Se därför alltid till att planera noggrant och att åka tidigt om ni befinner er runt storstäderna under Seollal!

förfäder

Innan Seollal så förbereds mat för att offra till förfäderna i en ritual, men även för att ätas tillsammans med familjen senare. Många anser att matens smak  avgör om förfäderna blir nöjda eller inte och därför spenderar man mycket pengar på maten. Ofta så står det över 20 stycken olika rätter på bordet och priserna för hela paketet kan variera från 200,000 won till 300,000 won (1200kr – 1800kr).

På Seollal börjas dagen med riten för att hedra förfäderna. Familjen samlas uppklädda i det traditionella plagget hanbok, och går fram till den förberedda maten som är uppdukad på ett bord. De hälsar på förfäderna, ber till dem och önskar dem lycka. Efter riten så är det dags för maten som man själv får äta.

tteokguk
En skål Tteokguk.

Huvudrätten är ”tteokguk (떡국)”, en soppa med riskakor, grönsaker, kött och även andra ingredienser efter tycke och smak. Rätten anses ge tur under resten av året och när du har ätit din årliga skål så har du bekräftat att du har blivit ett år äldre. Korea har ett annat sätt att räkna ålder på, efter nyår så blir alla ett år äldre oavsett vilken tid på året de var födda. Att fråga någon hur många skålar tteokguk de har ätit kan vara ett kul sätt att fråga hur gammal personen är.

jegichagi
Ett parti av Jegichagi.

Efter maten så ger den yngre generationen presenter till föräldrarna och i gengäld får de nyårspengar (sebaetdon, 세뱃돈). Till traditionen hör också traditionella lekar som ofta leks efter maten. Man kan spela spel som, gostop (traditionellt kortspel, ” 고스톱”), jegichagi (spel där man sparkar en liten ”boll” som liknar en fjäderboll, ”제기차기”) eller ”yutnori ” (윶놀이), ett populärt brädspel . Många väljer också att stanna hemma och prata med familjen eller titta på film. Många filmer släpps just under denna säsong och det går filmspecialer på tv istället för de vanliga dramorna.

Om du vill uppleva Korea på ett traditionellt vis kan det vara kul att vara med om Seollal på plats. Gjorde du något speciellt det här året under Seollal?

Källor: koreatimes, wikipedia, beyond hallyu, visitkorea.com, english.visitkorea.or.kr

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av