[RECEPT] Rebecca och Johannas Mandu

SONY DSCVad är mandu?

Mandu är koreanska ”dumplings”, degknyten med köttfärsfyllning. Man har det oftast i soppa (manduguk). Mandu åts från början på sommaren, men nu äter man det vid speciella tillfällen året om. Mandu brukar serveras med kimchi och en dippsås gjort på soja, vinäger och chili.

Manduguk är en soppa med mandu och brukar serveras på vintern, speciellt när man firar det koreanska nyåret.

Degen görs på vetemjöl och brukar fyllas med t.ex. kött, tofu, kimchi och grönsaker och det kokas i nötbuljong.

 

Det som behövs till 50 – 100 mandu är…

600 g köttfärsSONY DSC
200 g tofu
300 g kimchi
1,5 dl hackad purjolök
2 dl  rivna morötter
3 klyftor vitlök
2 msk sesamolja
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 msk gochugaru (chilipeppar)
en näve sötpotatisnudlar eller glasnudlar

2-3 paket med wonton degplattor

 

Alla ingredienser (utom wonton-plattorna) ska blandas ihop till en smet som blir till fyllning i mandun.

Börja med att koka nudlarna och skölj dem sedan i kallt vatten.

Lägg nu köttfärsen i en bunke. Smula sönder tofun och hacka eller pressa vitlöken och lägg även den i bunken. Även kimchin och nudlarna ska hackas till mindre bitar. Tillsätt också morötter, purjolök, sesamolja och kryddor.

SONY DSC

Time to get your hands dirty! Blanda ihop alltsamman noga med händerna till en smet.

SONY DSC

Nu kommer den lite trixiga biten, att göra själva mandun. Lägg en boll fyllning, ca en halv till en matsked, i mitten av wontonplattan. Fukta kanterna på plattan med lite vatten och vik sedan degen på längden över fyllningen. Kläm på kanterna så att de klibbar samman.

SONY DSC

Vik nu ner den översta kanten (den på långsidan) och fäll ihop knytet så att de undre hörnen. Ta lite vatten på hörnen och kläm ihop dem med varandra.

SONY DSC

För att tillaga din mandu kan du välja att antingen steka/fritera eller koka/ångkoka den. När du har använt wontonplattor rekomenderar jag att man kokar, för de gör sig inte lika bra stekta. Koka då upp en gryta med buljong, lägg sedan i din mandu och koka tills dess att de flyter upp till ytan, då ska de vara klara.

Servera gärna med en liten skål med soja, chili och rostade sesamfrön.

맛있게 드세요!

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av