[RECEPT] Tteokbokki

Något av det bästa jag vet med Korea är Streetfood. Det finns inget bättre än att gå ut en kväll och att bara strosa gata upp och ner bland alla stånd med underbara matkreationer. Dofterna, sorlet och värmen som strålar från säljarna och deras matlagningsutrustning är fantastisk.

SONY DSCTteokbokki är en traditionell sorts streetfood som säljs av pojangmacha (matstånd) nästan överallt. Huvudingrediensen är Tteok (riskakor) som tillagas i stark sås. Du köper ofta rätten i en plastpåse som ligger i en frigolitskål. Besticken består av pinnar eller en tandpetare.

Till Tteokbokki brukar man använda cylinderformade tteok som kallas Garaetteok. De kan vara lite svåra att hitta i Sverige, men brukar kunna finnas kylda eller frysta i välsorterade asiatiska butiker.

Resterande ingredienser i Tteokbokkin varierar vilt. Det är ganska vanligt att tillsätta Odeng (fiskkaka), men det finns även varianter med mandu (fyllda degknyten), nudlar, kokta ägg, korv och skaldjur. Det finns helt enkelt ett recept för varje pojangmacha, så man får testa sig fram för att hitta sin favorit!

Enligt egen erfarenhet så antingen älskar man eller hatar Tteokbokki. Det är oftast konsistensen på riskakorna som inte faller somliga i smaken. Tteok har en väldigt speciell konsistens som är lite seg och har ett annorlunda tuggmotstånd. Jag kan komma inte fram till någon rätt med liknande konsistens inom svensk kokkonst. Det är verkligen något som jag saknar.

 

För 2-4 portioner behövs…

Buljong: SONY DSC 6 dl vatten
ca 0.5 dl torkade alger
4-5 torkade anjovisar
(eller färdig buljong på anjovis eller grönsaker)

500 g tteokbokki tteok
1-2 morötter
1 dl purjolök eller salladslök

3 msk gochujang
1 msk gochugaru (för extra krydda)
2 msk flytande honung (eller sirap)
½ msk socker
1 msk japansk eller koreansk soja
½ msk hackad vitlök

1 tsk sesamolja

 

Först och främst förbereder vi grönsakerna. Morötterna ska skivas eller strimlas och löken hackas eller strimlas.

Nu börjar vi med att göra grunden, buljong! För att göra buljongen kokar du upp vattnet och lägger i alger och anjovis. Sänk till medelvärme och låt sjuda i 10- 15 min tills det luktar hav.

Om du har vanlig buljong kokar du upp cirka 4 dl vattnet och tillsätter rätt mängd pulver eller en buljongtärning. Spä sedan ut buljongen med resterade 2 dl vatten, annars kan det bli för salt i slutändan. Det går bra att använda bara vatten, ingen buljong, men då det en lite tråkigare smak.

SONY DSC

 

Fiska ut ansjovisen och algerna så att du bara har det smaksatta vattnet, buljongen,  kvar.

När jag gör Tteokbokki brukar jag sedan hälla över buljongen i en stek– eller wokpanna för att få en bra fördelning av värmen.

Tillsätt nu grönsakerna, i detta fall morötter och purjolök, i buljongen. Använder du salladslök bör du vänta med det till slutet så det inte blir överkokt.

Lägg i din tteok och höj temperaturen.

SONY DSC

 

När det börjar koka måste du se till att röra om ofta. Om du inte gör det klibbar riskakorna ihop och bränner lätt fast i botten.

Nästa steg är att få smak på det hela. Blanda ner smaksättarna gochujang, honung, socker, soja och vitlök i pannan. Rör om väl tills allt blir en härlig röd sås.

Använd gochugarun efter smak om du vill ha ett hetare resultat.

SONY DSC

 

Nu ska allt koka lätt i ca 10 minuter. Glöm absolut inte bort att röra om!

Såsen ska bli glansig och lite tjockare så att den täcker riskakorna.

Du vet att riskakorna är klara när du känner att de är mjuka och spänstiga när du trycker på dem.

SONY DSC

 

Tänk på att riskakorna stelnar snabbt när maten svalnar och därför ska detta helst ätas rykande hett.

Vill du värma upp rätten igen så behöver du tillsätta lite extra vatten innan. Annars blir riskakorna hårda.

맛있게 드세요!

 

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

3 Comments
  1. Jag bor i Skåne och jag handlar ofta i Malmö. Det finns en butik med bra utbud av koreanska produkter på Möllan.
   Annars passar jag på att handla i Stockholm när jag är där. Där finns betydligt bättre utbud, där finns bland annat en helt koreansk butik, men den har jag inte haft möjlighet att besöka. Jag kan däremot rekommendera http://www.orientalsupermarket… som ligger väldigt centralt, i Hötorgets tunnelbanestation. Där är allt markerat efter vilket land det kommer ifrån och det finns massor av godsaker.

   Hoppas du hittar eller så får du fråga igen så ska jag söka vidare =)

 1. Jag bor i Skåne och jag handlar ofta i Malmö. Det finns en butik med bra utbud av koreanska produkter på Möllan.
  Annars passar jag på att handla i Stockholm när jag är där. Där finns betydligt bättre utbud, där finns bland annat en helt koreansk butik, men den har jag inte haft möjlighet att besöka. Jag kan däremot rekommendera http://www.orientalsupermarket.se/ som ligger väldigt centralt, i Hötorgets tunnelbanestation. Där är allt markerat efter vilket land det kommer ifrån och det finns massor av godsaker.

  Hoppas du hittar eller så får du fråga igen så ska jag söka vidare =)

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av