[Boktips] Ta hand om min mor av Kyung-sook Shin

Titel: Ta hand om min mor (엄마를 부탁해)

Författare: Kyung-sook Shin

Förlag: Norstedts

Köpställen: Adlibris | BokusBokia | CDON

Park So-nyo står på Seoul’s centralstation tillsammans med sin man. De har rest från sitt hus ute på landet för att hälsa på en av sina söner som har bosatt sig i storstaden. Barnen är vuxna och har omedvetet flutit längre och längre bort ifrån sina föräldrar och varandra. Deras egna liv och karriärer drar dem framåt och konceptet ”familj” har på något sätt blivit något okänt.

Mitt bland alla hektiska fotgängare och stressade pendlare, försvinner plötsligt modern. Desperata lappar sätts upp av familjen och ovissheten växer sig större ju fler dagar som går efter försvinnandet. Snart växer sig en fråga allt starkare mellan syskonen och deras pappa. De tvingas vända sig till varandra för att försöka finna svar. Kände vi verkligen henne? Vem var kvinnan som hela tiden stod i köket och såg till att vi fick mat på bordet varje morgon och kväll. Hon som gav oss kläder och böcker och som du alltid kunde hitta på utegården i full färd med att göra sojabönspasta. Vad hade hon egentligen för drömmar?

Det är starten på en berättelse som tar oss tillbaka till deras barndom, tillsammans med en mamma som de egentligen kanske inte visste så mycket om. Anledningen var troligen att de hade tagit henne för givet, då de antog att hon alltid skulle finnas där.

Denna melankoliska och rörande berättelse handlar om att förlora någon som du inte tror att du kan förlora. Den tar även upp känslan av att inse hur lite vi vet om de som står oss allra närmast. Ta hand om min mor är inte bara en skildring av en förlorad familjemedlem. Det är även en skildring i hur starkt bandet mellan en mor och hennes barn är – trots främlingskap och ovisshet.

Ta hand om min mor har sålts i över en och en halv miljon exemplar i Sydkorea. Den har lett till ett internationellt genombrott för Kyung-sook Shin, en av landets mest hyllade författare. Hon tilldelades även litteraturpriset Man Asian i mars 2012 för denna bok.

 

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av