[RECEPT] Finfin Jjajangmyeon

Jjajangmyeon är ursprungligen kinesiskt, och serveras därför ofta på Kinesiska restauranger i Korea. Det är en populär Take out food som enligt uppgift ofta äts på Blackday, dagen för alla singlar.

Huvudingrediensen, som ni får leta efter i butiker med bättre asiatiskt utbud, är chunjang (춘장). Chunjang är en kladdig, svart pasta gjord på rostade sojabönor. Denna rätt ser därför inte så aptitlig ut, men låt inte skenet bedra, det är jättegott!

Smaken är ganska mustig och tung och därför är det gott att servera den tillsammans med till exempel lite gurka och danmuji.

SONY DSC

Det som behövs till 3-4 portioner är…

4 portioner nudlar (en tjockare variant t.ex. udon)

100- 200g kött (i detta fall nöt, men det går bra med fläsk eller fågel med)
2-3 dl skivad lök
1 dl tärnad morot
2 dl tärnad zucchini
2 dl tärnad rättika
2 msk rapsolja, eller annan smaklös olja till stekning
5-6 msk chunjang (춘장 – black bean paste)
ca 2 dl grönsaksbujong (eller vanligt vatten)
1 msk farinsocker
1 msk fisksås
1 msk sesamolja

redning:
2 msk potatismjöl
4 msk vatten

 SONY DSC

Allt kött och alla grönsaker ska vara skurna i små tärningar, max 1 x 1 cm.

Värm upp rapsoljan i en wok- eller stekpanna. När pannan är het ska kött, lök och morötter läggas i. Stek tills dess att köttet är tillagat och att morötterna har börjat mjukna lite.

SONY DSC

Nu är det dags att blanda ner zucchini och rättika i pannan.

Stek under omrörning tills rättikan börjar bli genomskinlig.

SONY DSC

Då var det dags för huvudingrediensen, chunjang, att göra entré. Frigör en liten yta i mitten av pannan där du kan börja röra ut din chunjang.

Fortsätt blanda tills dess att allt har blivit en härlig brun röra.

SONY DSC

För att få såsen tjockare ska du reda den. Blanda ihop vatten och potatismjöl till en vit mjölkig vätska. Tänk på att redningen inte ska hällas i med en gång, utan sakta under omrörning, tills du känner att din Jjajangmyeon har fått en bra klibbig konsistens.

SONY DSC

Servera tillsammans med kokta nudlar. Godast blir det med en tjockare variant som exempelvis udon-nudlar. Jag har dock använt vanliga äggnudlar, som går att köpa i vanliga matbutiker.

Servera i en skål och rör ihop till en riktig gegga innan du äter det!

맛있게 드세요!

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

1 Comment

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av