[RECEPT] Min veganska Deonjang Jjigae

Deonjang jjigae är en soppa eller gryta med en bas gjord på den populära koreanska jästa sojabönspastan Deonjang. Deonjang Jjigae är en vardagsrätt som äts i hela Korea. För det mesta serveras det inte som en huvudrätt, utan äts tillsammans med ris och olika banchan.

Rätten har fått ge namn till uttrycket Deonjang girl som i Sydkorea är en kvinna som äter billigt och enkelt hemma för att sedan ge sig ut på stan och dricka dyrt kaffe.


Det du behöver till 3 – 4 portioner är…

6 dl vatten
1 tärning grönsaksbujlong
2 msk deonjang (sojabönspasta)
1 msk hackad eller pressad vitlök
1 msk gochugaru (chilipulver)
½-1 chilifrukt
2 dl svamp
1 dl lök
2 dl zucchini
2 dl tofu
2 små potatisar eller en större
1 msk sesamolja

 SONY DSC

Börja med att tärna zucchini, potatis och tofu. Är svampen av en större sort ska den också skivas eller tärnas. Jag har här använt små champinjoner som jag har delat i fyra. Löken ska skivas och chilifrukten finhackas.

SONY DSC

Koka upp vattnet och buljongtärningen i en kastrull. När buljongen är upplöst tillsätter du deonjang och vitlök och rör om tills dess att alla klumpar har löst upp sig. Sen kan du blanda i chilifrukten och gochugaru.

SONY DSC

Om du har rå potatis lägger du den i grytan först och låter den koka några minuter så att den inte är hård. Är potatisen redan kokt (som i mitt fall) så slänger du i den samtidigt som lök och tofu. Kort därefter ska även svamp och zucchini ner i grytan.

SONY DSC

Låt allt koka samman i några minuter, sen är det klart.

Jag har toppat med lite rostat och saltat sjögräs. Servera gärna med en liten skål kokt ris.

맛있게 드세요!

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av