JYJ blir blåsta på sportkonfekten

Än en gång är Koreas underhållningsvärld i blåsväder. Denna gång handlar det återigen om bandet JYJ, och orättvisorna de måste utstå.

Sedan februari 2013 har JYJ varit officiella, globala ambassadörer för Incheon Asian Games (IAG), som går av stapeln 2014. Iklädd denna roll har de deltagit i officiella aktiviteter och har även spelat in den officiella hejarlåten.

Trots detta har de inte fått något erbjudande om att uppträda under jubileumskonserten, som hålls i september i år. Konserten, ”The 2014 Incheon Asian Games Commemorative Hallyu Concert”, har för tillfället 20 grupper som ska uppträda och majoriteten av dem kommer från SM Entertainment och JYP.

Reaktionerna från fansen lät inte vänta på sig. På SNS skrev ett av JYJs fans ett inlägg som pekade ut orättvisan i situationen:

[quote]”Jag såg det med mina egna ögon. Jag såg JYJ bli hedersambassadörer för Incheon Asian Games. Trots att staden Incheon använder sig av JYJ som deras globala ambassadörer, försöker de gömma JYJ för det koreanska folket. Du kan inte se någonting av JYJ under musikfestivalen som hålls för Incheon Asian Games. En jubileumskonsert utan evenemangets ambassadörer, det är en global skam.”[/quote]

(översättning: hallyu.se)

Det är ett av många inlägg som lagts ut på SNS. JYJs fans sjuder av ilska. De är vana vid en lång och enträgen kamp för att få se JYJ på diverse TV-shower och musikprogram, men nu är situationen ännu värre. Det är Incheon Asian Games det handlar om, ett nationellt evenemang.

JYJ:s skivbolag; C-JeS Entertainment, säger att de väntar på ett slutgiltigt besked från Asian Games Committee. De vill inte dra några förhastade slutsatser och inte heller ta några snabba beslut. Det har, enligt C-JeS, blivit ett missförstånd. Incheon Development and Tourism Corporation, som har till uppgift att bjuda in artister till konserten, gav vid tillfälle  kommittén beskedet att JYJ hade tackat nej till att uppträda på konserten. Bandet och skivbolaget vill dock klargöra att de aldrig fått en sådan inbjudan.

Det spekuleras vilt kring om att detta kan vara ytterligare ett försök till att stoppa JYJ från att uppträda inför det koreanska folket. Den 24 juli fastslog Fair Trade Commission (FTC) att SM Entertainment och Korean Federation of Pop Culture and Arts Industries (KFPCAI) har gjort sig skyldiga till att med flit lagt sig i och förhindrat JYJ från att delta på TV-shower, musikshower samt andra sångaktiviteter. De tre medlemmarna Jaejoong Kim, Yoochun Park och Junsu Kim lämnade gruppen TVXQ 2009 och skapade gruppen JYJ. 2010 blev de blockerade från att vara med på TV-sända program av SM Entertainment. Bolaget skickade, enligt uppgift, ut en notis om detta till 26 licensinnehavare i branschen.

Efter FTC:s beslut om att SM Entertainment inte längre får störa JYJs aktiviteter anser många att det inte längre bör finnas några problem kring JYJs deltagande på TV-program. Verkligheten ser annorlunda ut. Det faktum att Asian Games egna ambassadörer inte får uppträda på en konsert under sportevenemangets namn är inte bara ologiskt, utan också skrämmande. Det är ett bevis på att  de storskaliga underhållningsagenturernas ”tysta men dödliga”  fortfarande dominerar k-popindustrin. Många väntar nyfiket på att se om denna kraft kommer att påverka livet för IAGs ambassadörer i framtiden.

1 Comment
  1. Jag älskar nästan varenda, om inte varenda, grupp SM Entertainment har tagit fram och producerar. Men jag börjar avsky bolaget.
    Jag är inget fan av JYJ, även om jag älskar TVXQ. Däremot börjar det här dramat gå bortom någons kontroll. Det känns som att SM Entertainment har något med det här att göra, samtidigt som det känns som att de inte gör det. Jag är väldigt osäker när det gäller JYJ och SM Entertainment, vilket gör att jag tycker hela dramat är så otroligt löjligt och borde läggas ner omedelbart, för bådas bästa.

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av