[RECEPT] Kongnamul Muchim – Smaksatta Böngroddar

Kongnamul muchim är en populär banchan som är vanlig både på restauranger och i koreanska hem. Det används bland annat som ingrediens i  Bibimbap. Dess popularitet beror nog en del på att det är så snabbt och enkelt att tillrätta.

Det finns både het och mild Kongnamul muchim. Här delar jag med mig av ett recept på en lite kryddigare variant. Denna gång använde jag böngroddar på burk (konserverade). Detta ger dock en något lustig bismak och groddarna saknar dessutom den färg och krispighet som du får med det färska alternativet. Har du inte tillgång till just sojabönsgroddar, så går det att använda andra lite grövre groddar, som till exempel solrosgroddar.SONY DSC

Det du behöver är..

400 g sojabönsgroddar eller andra grova groddar (helst färska, men de på burk funkar också)
1 tsk salt
2 klyftor vitlök
1-2 salladslökar
½ tsk chilipulver (gochugaru)
1 tsk fisksås (eller grönsaksbuljong för vegetariskt alternativ)
1 tsk rostade sesamfrön
2 tsk sesamolja

SONY DSC

Börja med att titta igenom dina färska böngroddar för att rensa bort dåliga och vissna förmågor. Koka upp vatten i en gryta och häll i saltet. Koka groddarna i några minuter tills de mjuknar lite. Skölj dem sedan i kallt vatten och låt dem rinna av.

Om du har böngroddar i burk måste du se till att skölja dem noga. De behöver inte kokas, men det är viktigt att man får bort spadet, annars kan det smaka lustigt.

SONY DSC

Hacka vitlök och salladslök och lägg detta i en skål tillsammans med groddarna. Häll även ner chilipulver, fisksås, sesamfrö och sesamolja i skålen.

Blanda noga. Det görs allra lättast med händerna så att groddarna inte trasslar ihop sig till ett nystan.SONY DSC

맛있게 드세요!

Källor: Maangchi, Korean Bapsang

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

1 Comment

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av