Boktips: Gul utanpå av Patrik Lundberg

Titel: Gul Utanpå

Författare: Patrik Lundberg

Förlag: Rabén & Sjögren

Köpeställe: Bokus | Adlibris | Bokia | CDON

Patrik var nio månader när han lämnade Sydkorea och hamnade i den lilla småstaden Sölvesborg. Han adopterades av ett svenskt par i södra Sverige och uppfostrades som svensk. Bakfull efter en stökig punkfest i Malmö i början av 2007 bestämmer han sig för att återvända till Sydkorea för att söka sina rötter. Genom sitt universitet får han till ett halvårs utbytesstudier i Seoul, fast besluten att inte bara lära sig om kulturen, språket och samhället han lämnade bakom sig utan även att försöka finna sin familj.

Med genusstudier i ryggsäcken och, utifrån ett västerländskt perspektiv, en politiskt korrekt moralisk ståndpunkt uppstår det upprepade gånger krockar mellan Patrik fostrades i och det hierarkiska sydkoreanska samhället. Relationen med familjen som lämnades kvar i Korea är inte problemfri och inte heller den verkliga sanningen om varför han lämnades bort. Han accepteras inte helt och hållet som svensk i Sverige, men inte heller helt och hållet som korean i Sydkorea.

Boken är en blandning av ett reportage, en faktabok och en självbiografi som konstant håller en fängslad från början till slut. Han går igenom den komplexa maktstrukturen i familjen, vad uppfattningen av attraktivt utseende är i Sydkorea (helt plötsligt så fann han sig högst upp på attraktivitetsskalan, på motsatt sida än vad han var i Sverige) och belyser de svårigheter som adopterade upplever när de återvänder. Boken illustrerar mycket naket och utelämnande problemen man som adopterad går igenom i sitt möte med det samhälle man lämnade bakom sig som barn, men även hur det är att vara ung i allmänhet med utanförskapet, att finna sin identitet och slutligen upptäcka sin egen styrka.

Boken är lättläst och mycket läsvärd då den inte bara behandlar en mycket komplex fråga, utan även erbjuder en viss insikt i det koreanska samhället.

Patrik är utbildad journalist och arbetar för närvarande som kolumnist på Aftonladet. Du kan läsa hans blogg här.

Bild: del av Bokens omslag (Rabén & Sjögren, Johan Lindén)

 

 

 

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

1 Comment

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av