[RECEPT] Reas snabba Japchae

Nu när ledighet, sommar och värme kallar, brukar det vara svårt att komma på nåt lätt och friskt att äta. Jag tycker att Japchae är ett underbart alternativ. Det är lika gott rykande varmt som direkt ur ett iskallt kylskåp. Jag brukar ta med en lunchlåda till jobbet, men varför inte packa ner en portion i kylboxen och ta med till stranden eller picknicken?

Japchae kan översättas till blandade grönsaker, trots att den idag oftast lagas med cellofannudlar (nudlar gjorda på sötpotatis). Ingredienserna i Japchaen varierar, som brukligt i Koreansk matlagning, efter säsong. Det betyder att en Japchae kan se olika ut beroende på var och när du äter den. Följaktligen är det en perfekt rätt att laga på vad som råkar finnas i skafferiet eller i kylen.

SONY DSC

För 2 stora skålar av denna variant behöver du..

2 portioner glasnudlar

½ paprika
3 salladslökar
5 stora champinjoner
2 skivor lövbiff
2 dl frusna wokgrönsaker

1 klyfta vitlök
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 msk farinsocker
½ tsk svartpeppar

SONY DSC

Plocka fram de frusna wokgrönsakerna och lägg dem i vatten, så att de får tina lite medan du förbereder resten.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet och låt vattnet rinna av.

Skär kött, svamp, lök och paprika i strimlor.

Skiva vitlöken tunt och blanda ihop med soja, sesamolja, farinsocker och svartpeppar. Detta är dressingen som kommer att tillsättas i slutet. Vill du ha en mildare vitlökssmak kan du rosta/steka den innan du lägger den i dressingen eller steka den tillsammans med resten av grönsakerna.

SONY DSC

Värm upp en wokpanna eller stekpanna med lite olja i. Använd helst en olja med diskret smak, till exempel rapsolja.

När pannan har blivit riktigt het börja du med att lägga i köttet.

SONY DSC

Låt köttet stekas tills det har fått en fin färg.

Tillsätt de färska grönsakerna, som i detta fall består av paprika, lök och svamp.

Låt dem tillagas i någon minut så att de precis börjar mjukna.

SONY DSC

Tillsätt wokgrönsakerna och rör ner ner dem i pannan i några minuter. De behöver endast värmas upp som hastigast.

Då pannan är väldigt varm är det viktigt att röra om hela tiden, så att inget bränns eller fastnar.

SONY DSC

Ta av pannan från värmen och blanda ner nudlarna med det stekta.

Häll över dressingen, som du förberedde i början. Se till fördela den väl och rör om igen så att allt blir täckt av såsen.

SONY DSC

Låt sedan din Japchae stå i några minuter innan du serverar den, så att smaken av såsen hinner tas upp.

Om du hellre vill äta den kall är det bara att ställa in den i kylen och förse dig själv med en rejäl nypa tålamod. Det går jättebra att låta den stå övernatten eller någon dag då smaken då bara utvecklas.

맛있게 드세요!

 

 

 

Källa: Wikipedia

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

1 Comment

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av