[RECEPT] Oi Muchim

Värmen har kommit och det betyder att grillarna i hela Sveriges långa land åker fram. Flintastek, pommes och isbergssallad har vi alla ätit ett antal gånger och kanske är det därför dags att prova på något nytt?

Nåt som är väldigt enkelt och väldigt gott är Oi Muchim, en slags färsk kimchi gjord på gurka. Jag skulle beskriva den som en sorts laktosfri och lite kryddigare variant på tzatziki. Den består av krispiga skivor inlagd gurka med smak av vitlök och chili och är supersmarrigt till kött eller varför inte på hamburgaren.

SONY DSC

Det du behöver är…

1 gurka
1 tsk salt
2 klyftor vitlök
1-2 salladslökar eller 5-10 cm purjolök
1 tsk riven ingefära
2 msk ris- eller äppelcidervinäger
1 msk chilipulver (gochugaru)
2 tsk socker (jag använder farinsocker)
½ tsk fisksås

SONY DSC

Tvätta gurkan och skär den i hälften på längden. Skiva sedan upp gurkan i små ”halvmånar”. Lagom tjocklek är cirka ½ cm, eller lite tunnare beroende på smak.

Lägg gurkan i en skål eller burk och salta väl så att det täcker all gurka. Låt den stå i runt 30 minuter i rumstemperatur. På detta sätt dras en del av vätskan ur gurkan och den kan ta upp smakerna bättre.

SONY DSC

Skölj av gurkan väldigt noga för att få bort allt överblivet salt. Gurkan kommer fortfarande smaka en aning salt, men för mycket salt gör att slutresultatet inte blir så lyckat.

Hacka eller skiva löken tunt och blanda ner den tillsammans med gurkan.

SONY DSC

Pressa vitlöken i en liten skål och rör ihop den med vinägern och fisksåsen. Tillsätt också socker, chili och ingefära i skålen och blanda tills det blir en jämn sås.

Häll såsen över gurkan och löken. Rör om och se till att såsen täcker all gurka väl.

SONY DSC

Ställ sedan in Oi Muchimen i kylen någon timme innan den ska ätas. Då hinner gurkan ta upp smakerna från såsen. Oi Muchim håller i några dagar i kylskåpet, men ska helst ätas de första två dagarna. Oftast räcker den inte längre än så!

 

 

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

3 Comments

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av