Banchan – de koreanska sidorätterna

Ett koreansk matbord består av massor av små maträtter som tillsammans skapar en underbar måltid. Banchan (반찬) kallar man de sidorätter som serveras vid måltiderna.

Serveringen av en koreansk måltid kallas Bansang (반상) och där spelar banchan en stor roll. Vid varje matgästs plats serveras en individuell skål bap, (밥 ris), och guk (국 soppa). Sedan placeras huvudrätter, såsom kött (exempelvis bulgogi 불고기), och en gryta med jjigae (찌개) på mitten av bordet. Runt detta dukas sedan alla banchan upp. Allt, förutom bap och guk, är upplagt på fat som alla äter från och delar på.

Antalet banchan som serveras beror på typen av tillställning och skiljer sig även mellan de olika provinserna. Ju mer formell middagen är, desto fler banchan. Dukningens utseende beror på hur många banchan som serveras. Det kan variera mellan dukningar som kallas 3 cheop (삼첩), 5 cheop (오첩), 7 cheop (칠첩), 9 cheop (구첩 ) eller 12 cheop (십이첩) bansang. Finast är den Koreanska kungliga maten som serveras enligt 12 cheop bansang.   

korean-royal-court-cuisine

Det finns oändligt många sorters banchan. För att få en överblick kan du dela in  dem i grupper under tillagningssätt. Kimchi, Namul, Bokkeum, Jorim, Jjim och Jeon är de sex vanligaste kategorierna av banchan.

Kimchi (김치) är kategorin med syrade grönsaker. Vanligast är Baechu Kimchi (배추 김치), men även Kkakdugi, (깍두기), Oi sobagi, (오이 소박이), och Gat kimchi, (갓김치), är populära. Vilken sorts kimchi som serveras beror på vilka grönsaker som har säsong.

Namul (나물), är marinerade, ångade och stekta grönsaker, t.e.x. Kongnamul, (콩나물), och Musaengchae, (무생채). De är ofta smaksatta med vitlök, sesamolja, vinäger, salladslök, chilipeppar och koreansk soja.

Bokkeum (볶음), är rätter som steks eller wokas med sås. Buseot bokkeum, (버섯볶음) och Kimchi bokkeum (김치볶음), hamnar i denna kategori.

Jorim (조림), där vi bland annat finner Jang-jorim (장조림), är rätter som sjuds i smaksatt buljong.

Jjim (찜), är ångade rätter. Ett exempel är Saengseon jjim, (생선찜).

Jeon (전) är en blandning av stekta rätter, liknande pannkakor. Två exempel är  Pajeon, (파전) och Kimchijeon (김치전).

Utöver detta finns självklart många andra rätter. De kan dock vara svåra att klassificera. Ett exempel är den populära Japchae (잡채), som ofta dyker upp bland banchan på matborden. Det är glasnudlar, grönsaker och kött som blandas med soja och sesamolja i  en wok-liknande rätt.

 

Källa: Wikipedia Sverige, Wikipedia (engelska)

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

2 Comments

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: info@hallyu.se

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av