[RECEPT] Reas Kick-Ass Kimchi

Kimchi, oftast syrad salladskål,  är Koreas nationalrätt. Det är den vanligaste banchan (sidorätten) och används även som ingrediens i många andra maträtter. Kimchi har funnits i ca 3000 år och var från början inte kryddad med chili eftersom den först introducerades i Korea under 1500-talet.

I Korea är det så självklart att man har kimchi till maten att det i princip alltid ingår utan kostnad när man äter koreanskt. Skulle kimchin ta slut under middagen brukar restaurangen alltid vara snabba att fylla på mer, helt gratis.

Ur hälsosynvinkel är det också bra att äta kimchi. Kimchin är rik på vitaminer, mineraler och kostfiber. Den är kalorisnål, sänker kolesterolet och ska enligt vissa källor reducera tillväxten av cancer. Eller varför inte äta lite kimchi istället för att köpa alla fina yoghurtar med acidophilus och andra sorters lactobacillus. Eftersom kimchin är mjölksyrad innehåller även den lactobacillus och är bra för magen och matsmältningen.

Kimchi finns i ett oändligt antal variationer. Varje familj har sitt recept som sedan varieras ytterligare med vilka grönsaker man stoppar i, för man kan göra kimchi på i princip alla grönsaker, men oftast används de som är i säsong för tillfället. Den vanligaste sorten är baechu kimchi som görs på salladskål, men även gurka, rättika och purjolök är vanligt.

SONY DSC

Om du, som jag inte har tillgång eller möjlighet att handla färdig kimchi så är det inte speciellt svårt att göra själv.

Det du behöver för att göra min kimchi är…

1 huvud salladskål
½ purjolök (eller 2-3 st salladslökar)
Mycket salt, ca 2 nävar

2 msk chilipeppar (flakes eller mald)
1 msk riven ingefära
2 msk finhackad färsk vitlök
2 msk fisksås eller ostronsås (kan uteslutas eller ersättas med grönsaksbuljong som vegetariskt alternativ)
1 msk socker

SONY DSC

Trimma bort och släng det som ser tråkigt och dassigt ut på salladskålen. Dela sedan huvudet i fjärdedelar och skär ut roten ur mitten. Skär sedan kålen i munsbitar ca 4 x 4 cm stora. Det gör inget om de gröna delarna blir lite större för de är mjukare, men det vita får inte blir för stora för så är det svårt att äta.

SONY DSC

Lägg den uppskurna salladskålen i en bunke. Jag använder en stor bunke med lock för att lättare kunna blanda, då är det bara att sätta på locket och skaka om.

För att  starta hela processen och mjuka upp kålen salta rikligt, och blanda om så det täcker allt. Låt sen salladskålen stå i en till 2 timmar i rumstemperatur tills den börjar släppa ifrån sig vätska och bli mjuk. Var inte orolig för att det blir för mycket salt, jag brukar ta ca 2 nävar grovsalt, det ska ändå sköljas bort sen.

SONY DSC

Strimla purjolök eller lök på längden i ca 7 cm långa bitar och släng i dem tillsammans med salladskålen. Skölj kålen och löken  noggrant för att bli av med smuts och salt. Låt rinna av.

SONY DSC

Nu kommer det som är lite svårare att få helt rätt, kryddningen. Det är så att man får testa sig fram till vad som passar en själv. Om man gillar starkt (som jag) eller vill ha en lite mildare variant så hänger det väldigt mycket på chilipulvret. De burkar med chilipeppar som säljas i vanliga matbutiker har ofta väldigt lite smak och styrka och är tråkiga i färgen. Satsa istället på någon lite bättre sort eller köp chiliflakes som oftast har mer smak. Jag köper chiliflakes (knustet chili) på tiger och maler dem i kaffekvarn för att få ett pulver. Då blir det väldigt starkt och jag rekommenderar att man halverar och bara tar 1 msk då.

För att göra kryddningen är det bara att blanda chilipeppar, ingefära, vitlök, fisksås och socker till en pasta som du sen blandar väl med kål och purjolök.

SONY DSC

Lägg upp kimchin i rena glasburkar (inte plast för det missfärgas lätt). Pressa ner kimchin så den ligger riktigt kompakt och fyll burken upp till kanten så att det finns så lite luft som möjligt.

Låt kimchin stå i ett svalt rum i en dag innan du ställer in den i kylskåpet. Kimchin är klar att ätas direkt, men smaken utvecklas och blir bara bättre med tiden. Jag brukar har min kimchi i upp till 9 veckor, sen brukar den vara slut!

 

Källor: Wikipedia,  The Kimchi Cookbook av Lauryn Chun och Olga Massov

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

1 Comment

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av