K-pop är inte bara Gangnam Style

Så en incident hände i Seoul för några dagar sedan som gör mig inte bara irriterad men ledsen också. Kanske handlar det om okunskap men i slutändan så mynnar det ned till brist på respekt.

The Creators Project är ett samarbete mellan IT-leverantören Intel och VICE som belyser artister som  i stor utsträckning använder teknologi för att uttrycka sig kreativt. En av de som deltog i år var Tiger JK, vilket man mer eller mindre kan kalla guden of hip hop i korea, han är legendarisk och extremt respekterad i branchen både i korea och i resten av världen. Hur som helst så spelade han på The Creators Project för några dagar sedan, där han av ett fåtal i publiken (som för övrigt var vita) fick utstå förlöjningar av personer som skrek honom att sluta rappa och dansa Gangnam Style om och om igen under flertalet av hans låtar innan det brast för honom och han spydde galla över dem. För att använda en västerländsk liknelse så var det mer eller mindre att be Jay Z eller Snoop Dog att dansa polka. Jag menar, skulle du ens våga be om något sådant?

Kontentan är dock att med den växande populäriteten som Gangnam Style upplever så likställes K-pop med Gangnam Style istället för tvärt om. Ja Gangnam Style är K-pop (även om den inte helt och hållet är mainstream k-pop) men k-pop är inte enbart Gangnam Style. Gangnam Style är en viss typ av k-pop, precis som att det finns flera typer av rock, pop och så vidare. PSY och hans musik är en del av detta. Visst har Gangnam Style gjort folk medvetna om att det finns k-pop, men risken är att det samtidigt är något som begränsar k-pop’s möjlighet till att spridas därför att folk inte tar musiken på allvar utan mer resonerar att det är ”något sydkoreanskt dravel”… Jag har själv märkt trenden bland mina vänner och bekanta att de förväntar sig att all k-pop är som Gangnam Style och att vissa pratar om det med ett litet flin på läpparna. Kanske är det jag som träffat på fel personer, vem vet, men det gör mig ledsen – att musik genren är i riskzonen att inte få den respekt den förtjänar…

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av